Biskaje en Picos

Meerdaagse reizen

 • Overtocht Golf van Biskaje
 • Bliksembezoek Picos
 • Vogels én zeezoogdieren

We gaan weer naar de Golf van Biskaje. Door Corona en de naweeën daarvan, lukte het een aantal jaar niet om hutten te regelen op de ferry-overtocht van Engeland naar Noord-Spanje. Maar in het najaar van 2024 hebben we weer een aantal hutten kunnen reserveren. We varen deze keer vanaf Portsmouth naar Santander en hebben een aantal dagen op zee om zeezoogdieren te zoeken. En door slim gebruik te maken van de dienstregeling hebben we anderhalve dag in Spanje te besteden. In deze anderhalve dag brengen we een bliksembezoek naar Fuente Dé in de Picos de Europa, met als doel om de rotskruiper te vinden.

Overtocht Biskaje

Biskaje en Picos

Meerdaagse reizen

 • vanaf € 975,-
 • 17 oktober 2024
 • Overtocht Golf van Biskaje
 • Bliksembezoek Picos
 • Vogels én zeezoogdieren

Verwachte soorten

 • Gewone dolfijn
 • Gestreepte dolfijn
 • Gewone Vinvis
 • Kuhls pijlstormvogel
 • Vale gier

Gehoopte soorten

 • Spitssnuitdolfijn van Cuvier
 • Griend
 • Grote pijlstormvogel
 • Alpenheggenmus
 • Rotskruiper

Programma

1 17 oktober 2024

We vertrekken vroeg in de ochtend met de Eurostar vanaf Amsterdam richting Londen. Eventueel kunnen deelnemers in Rotterdam of Brussel nog opstappen. In Londen maken we met de metro de overstap naar de trein richting Portsmouth, waar we in de loop van de middag aankomen. Om 19:00 uur vertrekt de ferry vanuit de haven van Portsmouth, waar we ons al eerder moeten melden om in te checken. De overtocht neemt twee nachten in beslag.

Omdat het bij het vertrek van de ferry al donker zal zijn, hebben we alle tijd om vanavond het schip, de Salamanca, te verkennen. Aan boord zijn diverse restaurants te vinden. De Salamanca is één van de nieuwste schepen van Brittany Ferries en vaart op LNG, waardoor het een lage CO2-uitstoot heeft.

2 18 oktober 2024

Vandaag is direct de langste zeedag en hebben we alle tijd om over zee te turen naar zeezoogdieren en zeevogels. In oktober kan de Golf van Biskaje onstuimig zijn, maar we hebben de zee hier in het najaar ook wel eens spiegelglad meegemaakt. Bij een rustige zee hebben we meer kans om dolfijnen en walvissen te zien en met wat meer wind vliegen de pijlstormvogels juist wat fanatieker.

Het bijzondere van de oversteek van de Golf van Biskaje is dat je verschillende zeetypen doorkruist. Boven water zie je daar niet veel van, maar onder water gebeurt er van alles. Het Kanaal is maximaal een paar honderd meter diep en daar vindt je soorten als de Gewone Dolfijn en de Dwergvinvis. Midden op de Golf van Biskaje is de oceaan een paar kilometer diep en daar vind je soorten als de Gestreepte Dolfijn en Gewone Vinvis. Bij de overgangen van ondiepe naar diepe zee, zijn de zogenaamde ‘Shelf-randen’, waar veel voedsel omhoog komt. Hier hebben we kans op onder andere Grienden en Spitssnuitdolfijn van Cuvier. Op de heenweg varen we in het daglicht vooral over het diepe stuk, op de terugweg passeren we de Zuidelijke ‘Shelf-rand’ en het Kanaal juist in daglicht. Zo hebben we heen- en terug kans op andere soorten.

We overnachten voor de tweede avond in dezelfde hut aan boord van de ferry. Zodra het te donker is om over zee te kijken, heb je alle tijd om te dineren in één van de restaurants (maaltijden aan boord van de ferry zijn niet inbegrepen). We besluiten de avond in de bar om de waarnemingen van de dag door te nemen

3 19 oktober 2024

De ferry komt om 08:00 uur aan in Santander. Nadat iedereen van boord is, vertrekken we vanaf de terminal voor een busrit van ruim twee uur naar de Fuente Dé midden in de Picos de Europa. Na een mooie rit door de bergen komen we aan bij het hotel in Fuente Dé, waar we alvast onze bagage achterlaten. Vroeg in de middag pakken we de kabelbaan naar zo’n 2000 meter hoogte om een wandeling te maken in het hooggebergte. Hier gaan we op zoek naar wat leuke vogelsoorten zoals de Vale Gier, Alpenkauw, Alpenheggenmus en Sneeuwvink. Maar de absolute doelsoort is hier de Rotskruiper. Op twee locaties langs het pad is er een redelijke kans om deze soort te zien.

Om 17:00 uur gaat de laatste kabelbaan-rit naar beneden, dus moeten we zorgen dat we weer terug zijn. In het hotel aangekomen checken we in (als dat in de middag nog niet kon) en hebben we in de avond het diner in het restaurant van het hotel (deze is inbegrepen). Na het diner zullen we de waarnemingen van de dag weer doornemen en de afspraken voor de volgende dag nog even nalopen.

4 20 oktober 2024

We worden om 10:00 uur weer opgehaald bij het hotel. Maar voor die tijd hebben we nog kunnen ontbijten en eventueel een wandeling in de omgeving van het hotel kunnen maken en nog even van de mooie uitzichten kunnen genieten.

De busrit terug naar Santander neemt weer ruim twee uur in beslag, waarna we direct inchecken bij de ferry-terminal voor de terugtocht. Omdat de ferry om 14:00 uur vertrekt hebben we nog een paar uur daglicht om over zee te kijken. En dat is niet zomaar een stuk. In deze uren varen we over de ‘Zuidelijke Shelfrand’ en dit is de beste locatie om de Spitssnuitdolfijn van Cuvier te kunnen zien. Spitssnuitdolfijnen zijn lastige soorten om waar te nemen, omdat ze voornamelijk in de diepe oceanen leven. Maar als er ergens op de wereld een plek is om kans te maken om ze te zien, dan is het hier.

We varen de terugweg op de Santona, een zusterschip van de Salamanca. De indeling is grotendeels hetzelfde, dus de restaurants zijn makkelijk te vinden. Na het diner zullen we weer even met elkaar de waarnemingen van de dag doornemen.

5 21 oktober 2024

Vandaag hebben we weer een lange dag op zee voor de boeg en dus weer volop kans om zeezoogdieren te zien. Als het licht wordt varen we ongeveer ter hoogte van de kust van Bretagne en zullen meerdere eilandjes passeren. Vandaag hebben we vooral kans op Gewone Dolfijnen en misschien een Dwergvinvis. Afhankelijk van het weer kan er over het Kanaal vogeltrek worden waargenomen.

Aan het einde van de dag komen we aan in Portsmouth (planning is 19:00 uur). Omdat het niet meer lukt om vanavond terug te reizen met de trein, hebben we nog een hotel geboekt in Portsmouth. Je kan er zelf voor kiezen of je nog eet aan boord van het schip, of dat je wat later dineert in het centrum van Portsmouth.

6 22 oktober 2024

We nemen vandaag al vroeg de trein in Portsmouth zodat we, na de overstap in Londen, aan het eind van de middag in Nederland (of Brussel) aankomen. Zo heeft iedereen nog voldoende tijd om naar huis te reizen. Onderweg in de trein hebben we nog voldoende tijd om na te praten over alle ervaringen en waarnemingen van de voorgaande dagen.

Accommodatie

We verblijven deze reis drie nachten op de ferry, twee op de heenweg en één op de terugweg. We hebben zowel binnen- als buitenhutten kunnen reserveren. De hutten staan te boek als vierpersoons of ruime twee persoons. In principe gaan we de hutten als tweepersoonshutten gebruiken, zodat de indeling hetzelfde kan blijven als in de hotels. Maar als je bijvoorbeeld met zijn drieën reist en graag met elkaar een hut wil delen, neem dan even contact op, dan kijken we naar een creatieve oplossing. Op de ferry zijn de maaltijden niet inbegrepen, zodat iedereen naar zijn eigen budget en behoefte van de horeca gebruik kan maken.

In Fuente Dé verblijven we één nacht in het Parador hotel en op de terugweg hebben we één hotelovernachting in het centrum van Portsmouth. In Fuente Dé zijn het diner en ontbijt inbegrepen. In Portsmouth is in principe alleen het ontbijt inbegrepen, al moeten we nog checken of dit lukt met het vroege vertrek van de trein.

Alleenreizenden kunnen ingedeeld worden bij een andere reiziger van hetzelfde geslacht. Alleengebruik van een hut/hotelkamer is beperkt mogelijk, omdat we maar een beperkt aantal hutten hebben kunnen reserveren. Hiervoor wordt een toeslag gerekend.


Prijs

De basiskosten voor deze reis zijn € 975,- per persoon. Dit is bij gebruik van een binnenhut op de ferry. Voor een zeezichthut wordt een kleine toeslag gerekend.

Bij deze prijs zijn inbegrepen; de treinreis vanuit Nederland of België en terug, de ferry-overtocht tussen Portsmouth en Santander v.v., busvervoer in Spanje, hotelovernachtingen in Fuente Dé en Portsmouth, diner en ontbijt in Fuente Dé, ticket kabelbaan Fuente Dé, reisbegeleiding Delta Safari en bijdrage Trees for All.

Niet inbegrepen zijn de maaltijden op de ferry en tijdens de treinreis, metro-kosten Londen (tijdens overstappen) en eventuele taxikosten in Portsmouth. Ook andere niet genoemde kosten zijn niet inbegrepen.

De genoemde prijs is een ‘vroegboek’-prijs waarbij we uitgaan van de vooraf gemelde kosten voor de treinreis. We kunnen de treintickets pas in januari definitief reserveren. Mochten de prijzen daarna stijgen dan zullen we deze voor nieuwe boekingen aanpassen.

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.

 


Reserveren of meer informatie

Uw gegevens

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Overtocht Biskaje

Biskaje en Picos

Meerdaagse reizen

 • vanaf € 975,-
 • 17 oktober 2024
 • Overtocht Golf van Biskaje
 • Bliksembezoek Picos
 • Vogels én zeezoogdieren