Migrating Giants Azoren

Meerdaagse reizen

 • Op zoek naar oceaanreuzen
 • Zes dag-excursies op zee
 • Avondexcursie pijlstormvogels
 • Comfortabele boot

Een tiendaagse walvisreis naar de Azoren. Vanaf het eiland Faial maken we, als het weer het toelaat, zes tochten op zee om op zoek te gaan naar de grootste soorten walvissen. We bezoeken de Azoren op het moment dat de migratie van de vinvissen naar het Noorden bezig is. We kijken speciaal uit naar Blauwe, Gewone en Noordse vinvissen. Onderweg leren we hoe we deze oceaanreuzen kunnen herkennen. Daarnaast maken we kans op Potvissen en diverse dolfijnsoorten. Voor de tochten maken we gebruik van een catamaran (i.p.v. ribs) waardoor de reis ook zeer geschikt is voor fotografen.

 

Walvisreis

Migrating Giants Azoren

Meerdaagse reizen

 • vanaf € 2175,- excl. vlucht (prijs 2024)
 • 20 april 2025
 • Op zoek naar oceaanreuzen
 • Zes dag-excursies op zee
 • Avondexcursie pijlstormvogels
 • Comfortabele boot

Verwachte soorten

 • Gewone Vinvis
 • Potvis
 • Kuhls Pijlstormvogel
 • Gewone Dolfijn
 • Grijze Dolfijn (Risso)

Gehoopte soorten

 • Blauwe Vinvis
 • Noordse Vinvis
 • Kleine Pijlstormvogel
 • Spitssnuitdolfijn
 • Dougalls stern

Programma

1 20 april 2025

We starten de reis zondagochtend vroeg op Schiphol (Amsterdam) met een vlucht naar Lissabon. De data zijn zo uitgekozen dat we na een tussenstop in Portugal op dezelfde dag nog kunnen doorvliegen naar Horta op het eiland Faial. Na aankomst op Faial worden we naar ons hotel in Horta gebracht, waar we de eerste avond ook dineren.

2-4 21-23 april 2025

Direct de eerste ochtend melden we ons in de haven van Horta om de eerste tocht op zee te maken. We varen met het schip ‘Physeter’ (de Latijnse naam voor Potvis), een catamaran van 12 meter. Naast de lokale crew gaan er maximaal 12 passagiers mee, waardoor je voldoende ruimte hebt om over zee te kijken. Het schip heeft meerdere platforms en is daardoor ook ideaal voor fotografen. Dit in tegenstelling tot de Ribs die veel op de Azoren worden gebruikt.

Van de acht dagen die we op de Azoren zijn staan zes zeedagen gepland en twee ‘eiland-dagen’ of ‘shore days’. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt de volgorde bepaald. De zeedagen zijn in principe van negen uur ’s ochtends tot vier uur in de middag. Op die manier wordt het maximale uit ons verblijf gehaald en hebben we de meeste kans om veel soorten zeezoogdieren te zien. Over het algemeen worden bij een tiendaagse reis 6 tot 7 soorten zeezoogdieren gezien. Soms zijn er uitschieters met negen soorten. Naast zeezoogdieren zijn er natuurlijk ook zeevogels te zien. De Kuhls pijlstormvogel is massaal aanwezig in de Azoren, maar ook andere pijlstormvogels worden soms gezien.

5 24 april 2025

Op een ‘eiland-dag’ heb je de mogelijkheid om zelf op pad te gaan. Je kan er voor kiezen om een dagje in Horta te blijven en van het rustige eilandleven te genieten. Ook is het mogelijk om met de ferry naar het naastgelegen eiland Pico over te steken. Vanuit Horta zijn ook meerdere wandelingen te maken.

Op één van de eiland-dagen maken we ook een avondexcursie naar een nestlocatie van de Kuhls Pijlstormvogels. Tachtig procent van deze soort broedt op de Azoren. In de avond hoor je de vogels vaak roepen vanaf de hellingen op het eiland. Het is heel bijzonder om zo’n nestlocatie van dicht bij te bezoeken en het ‘oorverdovende gemekker’ van dichtbij te ervaren.

6-8 25-27 april 2025

Als het weer meezit, hebben we nog drie zeedagen te gaan. Het lokale team speurt niet alleen zelf de zee af, maar maakt ook gebruik van de uitkijkposten (look-outs) op Faial en Pico. Deze uitkijkposten werden in het verleden gebruikt door de walvisjagers, maar worden nu ingezet voor de whale-watch bedrijven. Hierdoor wordt de lokale kennis van de zeeën rondom de eilanden al generaties doorgegeven en wordt dit nu op een positieve manier ingezet.

Schipper Norberto is opgegroeid op Pico en hij en zijn team kennen de wateren rondom Faial en Pico als geen ander. Hun lokale kennis kan soms net dat verschil maken.

Op alle zeedagen staat er na de vaartocht een diner gepland in één van de restaurants in het stadje Horta. Aan boord wordt er voor een lunch gezorgd. In de restaurants in Horta zijn vegetarische opties voldoende voor handen. Vegan kan een uitdaging zijn.

9 28 april 2025

Als het meezit met het weer hebben we alle zeedagen achter de rug en hebben we nog een eilanddag te goed. Bij slecht weer zal de eilanddag eerder ‘gebruikt’ worden en schuift er een zeedag naar deze laatste dag.

Op de tweede eilanddag kan je er voor kiezen om het eiland verder te verkennen. In Horta kan je een auto huren of een elektrische fiets. Ook zijn er aanbieders van excursies, zoals bijvoorbeeld het afdalen in de groene krater van de Caldeira vulkaan.

Op de twee eilanddagen zijn lunch en diner niet inbegrepen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om ook een lange dag op pad te gaan en elders te dineren. In Horta zelf heb je inmiddels een aantal restaurants leren kennen en kan je zelf nog een keuze maken voor deze laatste avond.

10 29 april 2025

De laatste dag is aangebroken. Met veel indrukken, mooie waarnemingen en foto’s om uit te zoeken vertrekken we in de ochtend naar het vliegveld van Horta. Ook op de terugreis maken we opnieuw een tussenstop in Lissabon. Bij de uitgekozen vlucht komen we tegen half elf in de avond aan op Schiphol.

Team

We maken deze reis in samenwerking met één van de lokale Whale Watch bedrijven. Onze gids is Lisa Steiner, die al meer dan 30 jaar onderzoek doet naar walvissen rondom de Azoren. De waarnemingen die tijdens onze tochten worden gedaan, worden ook gebruikt voor onderzoek naar Potvissen en Blauwe Vinvissen. Lisa probeert daarom van iedere waarneming goed foto’s te maken van de staarten en andere opvallende kenmerken. Zo kunnen de waarnemingen gebruikt worden voor Photo-id.

We varen met de catamaran van Norberto Diver. Norberto of één van de andere lokale schippers zullen hun best doen om de walvissen zo goed mogelijk te benaderen. Hierbij houden ze zich aan de regels die gelden voor de Whale Watch bedrijven in de Azoren. Zo worden de dieren zoveel mogelijk van achteren benadert en wordt er minmaal zo’n 50 tot 100 meter afstand gehouden. Soms duikt een walvis echter dichter bij de boot op en een aantal dolfijnsoorten benaderen zelf de boot.

De catamaran heeft een achterdek, een topdek en een voordek. Het voordek kan alleen gebruikt worden bij rustig weer, of als er langzaam wordt gevaren. Ondanks dat de catamaran ook flink kan schommelen in de golven, heeft de boot wel voordelen op de RIB’s (zodiacs) die veelal worden gebruikt op de Azoren. Je kan je verplaatsen op het schip en vanuit meerdere hoeken de walvissen bekijken. In de kajuit heb je voldoende ruimte om je spullen op te bergen. Dit in tegenstelling tot de RIB’s waarbij je constant met je foto-spullen op schoot zit, in een rijtje zit en de walvissen soms aan de andere kant van de RIB opduiken en je daardoor minder zicht hebt.

Wil je deze reis maken, maar kan je niet op deze datum? Hetzelfde programma wordt in het voorjaar nog een aantal keren georganiseerd voor een internationaal samengestelde groep. Wij kunnen je meer informatie sturen en de reis voor je boeken.

Accomodatie

We verblijven deze reis in Hotel Horta in het stadje Horta. Het hotel heeft een tuin met een bescheiden zwembad. De kamers op de lagere verdiepingen hebben uitzicht op de tuin, de hoger gelegen kamers hebben uitzicht op de vulkaan van Pico. Vanaf het hotel zijn de haven en de restaurants op loopafstand. Op terugweg moet je wel steeds een klimmetje overwinnen.

We ontbijten alle dagen in het hotel en er zijn tegen een meerprijs éénpersoonskamers beschikbaar.


De heen- en terugreis

De prijs is exclusief de heen- en terugvlucht. Je hebt hierdoor de mogelijkheid om de vluchten zelf te boeken en je reis eventueel te verlengen. Natuurlijk kan Delta Safari de vlucht wel voor je meeboeken. De vlucht die we aanbieden is heen op dag 1 van de reis en terug op dag 10. Beide vluchten zijn op één dag te maken met een overstap in Lissabon. Niet op alle dagen van de week kan je de vlucht in één dag maken en soms is een overnachting in Lissabon nodig.

Als we de vlucht voor je meeboeken, reken dan op een meerprijs van € 500,- (op het moment van schrijven). Normaal gesproken stijgt de vluchtprijs als je later boekt (tot € 780,- voor laatste boeking in 2024). Voor het boeken rekenen we €25,- boekingskosten.

Vluchttijden volgen later.

Je kan je reis verlengen door bijvoorbeeld nog één van de andere eilanden te bezoeken (denk aan Sao Miguel voor de Azorengoudvink), of nog een aantal dagen in Lissabon te verblijven.


Prijs

De prijs voor deze reis in 2024 was € 2175,- per persoon. De prijs voor 2025 wordt later bekend en zal mogelijk wat stijgen. Dit is inclusief het verblijf (9 nachten hotel) plus ontbijt. Lunch en diner op alle zeedagen. Zes whale watch excursies van zeven uur en de excursie naar de pijlstromvogels, Begeleiding door een gids van Delta Safari en het lokale team van Whale Watch Azores. Bijdrage Trees for All.

Niet inbegrepen is de vlucht van en naar Faial (vanaf € 500,-), drank bij de maaltijden, lunch en diner op de twee ‘eiland-dagen’, persoonlijke uitgaven en fooi voor de lokale crew.

De toelage voor een éénpersoonskamer is € 315,- (prijs 2024).

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.

 

Impressie

Reserveren of meer informatie

Uw gegevens

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Walvisreis

Migrating Giants Azoren

Meerdaagse reizen

 • vanaf € 2175,- excl. vlucht (prijs 2024)
 • 20 april 2025
 • Op zoek naar oceaanreuzen
 • Zes dag-excursies op zee
 • Avondexcursie pijlstormvogels
 • Comfortabele boot