Seabird Express 6 juni

Meerdaagse reizen

 • Twee zeevogelhoogtepunten in één trip
 • papegaaiduikers
 • jan-van-genten

Farne eilanden én Bass Rock

Omdat een mini-cruise mét landing op de Farne eilanden niet meer lukt qua tijdschema, hebben we onze bestseller één dag langer gemaakt. Hierdoor gaan we niet één, maar twee zeevogel hoogtepunten bezoeken in deze vierdaagse trip; de papegaaiduikers van de Farne eilanden en de Jan-van-genten bij Bass Rock. Donderdag vertrek en zondag weer thuis, met recht een ‘Seabird Express’

Goed Nieuws: De National Trust heeft besloten om Inner Farne weer open te stellen voor publiek. Staple Island, wat hieronder nog in ons programma staat, blijft voorlopig nog gesloten. We passen het programma van dag 3 daarom zo aan, dat we wel een landing kunnen maken op Inner Farne. Dit alles blijft nog wel onder voorbehoud van wijzigingen, want in geval er toch weer Vogelgriep uitbreekt, zal de National Trust het eiland weer sluiten.

Gegarandeerd Vertrek. Nog 3 plaatsen beschikbaar. Eén hut beschikbaar door verschuiving en één plek in gedeelde hut/kamer voor vrouw. Vraag info voor een prijsopgave.

 

Farne én Bass Rock!

Seabird Express 6 juni

Meerdaagse reizen

 • vanaf € 650,-
 • 6 juni 2024
 • Twee zeevogelhoogtepunten in één trip
 • papegaaiduikers
 • jan-van-genten

Verwachte soorten

 • Papegaaiduiker
 • Jan-van-gent
 • Zeekoet
 • Bruinvis
 • Noordse stormvogel

Gehoopte soorten

 • Noordse pijlstormvogel
 • Witsnuitdolfijn
 • Dwergvinvis

Programma

1 06-06-2024

In de middag verzamelen we bij de ferry terminal in IJmuiden. Nadat we zijn ingecheckt, verzamelen we in het Wildlife Centre van ORCA aan boord van de ferry. Hier ontmoeten we de rest van de groep en bespreken we het programma voor de komende dagen. In het Wildlife Centre kan je van de Britse zeezoogdierenorganisatie ORCA informatie krijgen over de waarnemingen van walvissen en dolfijnen op de Noordzee.

In de loop van de avond hebben we een gezamenlijk diner in het buffet restaurant aan boord. Voor en na het diner kan je al gebruik maken van het observatiedek aan de voorkant van het schip. Misschien zien we de eerste Jan-van-gent al voorbij vliegen.

2 07-06-2024

De eerste uren van de dag varen we langs de Engelse kust richting Newcastle. Wie alles uit zijn trip wil halen, staat al vroeg aan dek. De eerste jan-van-genten en noordse stormvogels vliegen om de boot. En met een beetje geluk zien we hier ook witsnuitdolfijnen of zelfs een dwergvinvis.

Aan boord is het mogelijk om uitgebreid te ontbijten in het buffetrestaurant of een snelle kop koffie met een broodje te halen bij de Coffee Crew (ontbijt is niet inbegrepen).

Rond 09:00 uur kunnen we van boord en na de paspoortcontrole gaan we op zoek naar de bus die voor ons klaar staat. Direct staat de langste busrit voor deze reis op het programma. We rijden in ruim twee uur naar het Schotse North Berwick voor de excursie naar Bass Rock. In North Berwick bezoeken we het Scottish Seabird Centre, waar veel informatie te vinden is over de broedende Jan-van-genten. Ook is hier een cafetaria te vinden met heerlijke Schotse lekkernijen.

Aan het begin van de middag maken we excursie naar Bass Rock. We varen een tocht van anderhalf uur rondom de rots met meer dan 100.000 Jan-van-Genten. Om zoveel genten bij elkaar te zien is een overweldigende ervaring. Omdat we de boot speciaal voor onze groep gecharterd hebben, is er aan boord voldoende ruimte om van de vogels te genieten en te fotograferen.

Na de boottocht rijden we terug naar Engeland om in te checken in ons hotel in Seahouses. Vanuit Seahouses zien we de Farne eilanden al liggen voor de kust. Je kan er voor kiezen om rustig te gaan dineren in het dorp of de pub van het hotel. Of je kan vanavond al direct een ronde om de Farne eilanden maken tijdens een Sunset cruise. Beide (diner of Sunset cruise) zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel kan je via ons al een plek reserveren voor de Sunset Cruise. Omdat de Sunset Cruise om 19:00 uur vertrekt heb je dan weinig tijd voor het diner, maar meerdere Fish en Chips zaken in het dorp bieden hiervoor uitkomst.

In het hotel is een gezellige pub waar we de dag met elkaar kunnen afsluiten.

3 08-06-2024

We starten de dag met een ontbijt in het hotel. De vroege vogels kunnen voor het ontbijt al een rondje maken door het haventje van Seahouses. In de havenkom zijn meestal redelijk tamme Eiders te vinden.

Na het ontbijt checken we uit en verzamelen we in het haventje voor onze boottocht naar de Farne eilanden. Het is de bedoeling om te landen op Staple Island, het eiland dat in de ochtend open is voor publiek. In 2023 zijn de eilanden gesloten gebleven voor publiek vanwege de vogelgriep. Het is nog niet zeker of de eilanden in 2024 wel open zullen gaan. Als de eilanden niet open gaan, maken we alleen een vaartocht rondom de eilanden. De ervaring van 2023 is dat je dan ook ruimschoots alle soorten te zien krijgt, zoals papegaaiduikers, zeekoeten, alken en kuifaalscholvers.

Als we wel kunnen landen, wat we natuurlijk hopen, mag je een uur aan land op Staple Island. Je hebt dan de mogelijkheid om alle alk-achtigen, waaronder de papegaaiduikers, van dichtbij te zien en te fotograferen.

Na de vaartocht heb je nog even de tijd om door het dorp te wandelen, voordat we weer vertrekken richting de ferry in Newcastle. Aan boord van de ferry hebben we weer de gelegenheid om over zee te turen naar dolfijnen of walvissen. Ook kan je naar eigen keuze dineren aan boord (niet inbegrepen).

4 09-06-24

Voordat we in IJmuiden aankomen varen we tussen de windparken door die voor de Noord-Hollandse kust liggen. Regelmatig worden hier bruinvissen gezien. Rond 10:00 uur gaan we van boord. Een ervaring rijker.

Groepsgrootte

De groep bestaat minimaal uit 16 personen en maximaal uit 30 personen. We kiezen ervoor om naar deze bestemming te werken met een grotere groep, zodat we de prijs betaalbaar kunnen houden. Hierdoor kunnen we ook een eigen boot charteren bij Bass Rock. Op de Farne eilanden kan het redelijk druk zijn, waardoor het zelf reizen met een kleine groep geen effect heeft op de eigen beleving en op de natuur. De reis wordt begeleid door twee of drie gidsen van Delta Safari, afhankelijk van de groepsgrootte.


Accommodatie

We slapen zowel op de heen- als de terugreis in een hut aan boord van een ferry van DFDS. Op de ferry is het mogelijk om zowel binnen- als buitenhutten te boeken. Standaard hebben de hutten bedden boven elkaar. Maar er zijn sinds kort ook een aantal hutten te boeken met een 2-persoonsbed. De standaardprijs gaat uit van een 2-persoonsbinnenhut met stapelbed. Zie voor de andere mogelijkheden en de extra toelage het boekingsformulier.

In Seahouses slapen we in hotel The Bamburgh Castle Inn. De meeste kamers zijn aan de dorpszijde van het hotel. Het hotel ligt strategisch tussen het haventje en de winkels en restaurants van het dorp.


Kosten

De basisprijs voor deze vierdaagse reis is €650,- per persoon (in gedeelde 2-persoons binnenhut op de ferry). Voor andere hutten wordt een toeslag gerekend (zie boekingsformulier). Voor het boeken van een kamer en hut voor alleengebruik is een toelage van minimaal €200,- vereist (afhankelijk van huttype).

We bieden deze trip drie keer aan in het voorjaar van 2024. Vertrekken op 23 mei, 6 juni en 20 juni. Bij het vertrek van 20 juni geldt een toelage van €30,- wegens hogere hotelkosten op die datum.

Alle vervoer, overnachtingen (twee keer ferry, één keer hotel), twee vaar-excursies en de toegang tot Staple Island zijn inbegrepen in de prijs. Van de maaltijden is alleen het diner op de eerste avond en het ontbijt in het hotel (op dag 3) inbegrepen.

Overige maaltijden, drank en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. Aan boord van de ferry zijn meerdere restaurants in diverse prijsklassen. Op het schip is ook een bar waar je koffie en snacks kan kopen.

Het is weer mogelijk om een parkeerplaats te reserveren bij de Terminal in IJmuiden (€10,- per nacht). Het afgelopen jaar is gebleken dat (gratis) parkeren in de omgeving van de terminal ook geen probleem is.

Ook kan je vooraf een busticket reserveren vanaf Amsterdam CS (Kosten zijn € 18,- p.p. retour). Bustijden sluiten aan op vertrek en aankomst van de ferry. Het is ook mogelijk om met het normale OV bij de terminal te komen, maar daarvoor moet het laatste stuk vanuit IJmuiden gelopen worden.

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.


Belangrijk om te weten

Deze trip draait om de bootexcursies naar de Farne eilanden en Bass Rock. In uitzonderlijke omstandigheden bij zeer slecht weer kan het zijn dat de bootjes niet uitvaren. Gelukkig is dit tijdens een Delta Safari-trip nog nooit gebeurd, maar de kans is wel aanwezig. In het uitzonderlijke geval dat dit gebeurd, krijg je de prijs van de excursies retour ( maximaal €100,- p.p.) en bieden we een alternatief programma aan. Op dag 2 bezoeken we de kliffenkust van Abbs Head als de excursie naar Bass Rock wordt afgelast.

Impressie

Reserveren of meer informatie

Uw gegevens

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Farne én Bass Rock!

Seabird Express 6 juni

Meerdaagse reizen

 • vanaf € 650,-
 • 6 juni 2024
 • Twee zeevogelhoogtepunten in één trip
 • papegaaiduikers
 • jan-van-genten