Voor het eerst sinds lange tijd staat de West-Afrika Pelagic weer op het programma voor 2026! Varend van de Kaapverdische Eilanden naar Madeira, is deze geweldige tour een must voor alle zeevogel- en zeezoogdier liefhebbers. We starten in de rijke Kaapverdische wateren en varen via de Afrikaanse kust, langs de Canarische eilanden en via de eilandengroepen Selvagen en Desertas, naar Madeira.
Op de Kaapverden en Madeira zijn meerdere endemische vogelsoorten te vinden. Er wordt daarom ook een voor- en na programma aangeboden op deze eilanden. Liefhebbers van ’tubenoses’ (pijlstormvogels en stormvogeltjes) hebben op deze reis kans op meer dan tien soorten.
1 4 mei 2026
In Praia gaan passagiers aan boord van de MV Plancius om 16.00 uur. Praia ligt op het zuidelijke eiland Santiago, een van de grootste van de 10 eilanden (plus 8 eilandjes) die deel uitmaken van de Kaapverdische archipel. Vanuit Praia varen we langs de westkust van Santiago naar het noorden richting het kleine eiland Raso, ongeveer 120 mijl van Santiago. Een reis die de rest van de dag en een groot deel van de nacht zal duren. We zullen echter door belangrijke zeevogel- en walviswateren varen en onderweg genoeg te zien hebben, vooral ’s avonds wanneer de pijlstormvogels en andere zeevogels terugkeren naar de eilanden na een dag op zee te hebben doorgebracht. Met de vulkanische berg van Fogo aan onze bakboordzijde en vliegende vissen die over het wateroppervlak schieten voor ons schip, zullen we uitkijken naar de Kaapverdische Pijlstormvogel, Kaapverdische Kleine Pijlstormvogel, Gon-gon en Bulwers Stormvogel. Deze wateren herbergen ook een spannende verscheidenheid aan walvissen, waaronder Griend, Tuimelaars, Gewone Dolfijnen en misschien zelfs de Pantropische Gevlekte Dolfijn en Potvis.
2 5 mei 2026
We zullen vanochtend rond het kleine ruige eiland Raso varen, gelegen in het noordwesten van de archipel tussen de grotere eilanden Sao Nicolau en São Vicente. Kaapverdische Pijlstormvogels zijn hier algemeen en nestelen in grote aantallen op het eiland, samen met Kaapverdische Kleine Pijlstormvogel. Daarnaast speuren we naar Roodpootgent, Kaapverdisch en Bont Stormvogeltje. Een andere prachtige soort hier is de mooie en gracieuze Roodsnavelkeerkringvogel, die ook op Raso nestelt en hier te zien is. Bruine Genten zijn een andere belangrijke soort die vaak rond de eilanden wordt gezien. Maar voor veel vogelaars is het vinden van de endemische Razo leeuweriken vanuit de zodiacs het grootste doel van de ochtend. Ze zijn regelmatig te zien langs de rotsachtige kustlijn.
Tegen het middaguur varen we naar het noordoosten, weg van de Kaapverdische Eilanden en richting het continentaal plat van West-Afrika. We hebben een (kleine) kans om de enige Amerikaanse Fregatvogel van de West-Palearctische regio te zien (laatste waarneming is van april 2023). Er zullen genoeg zeevogels zijn om van te genieten, plus kansen om dolfijnen, grienden en misschien zelfs enkele van de grotere walvissoorten te zien.
3 6 mei 2026
Op zee. Vandaag zullen we voornamelijk over diep water varen van de Kaapverdische Eilanden naar de rand van het West-Afrikaanse continentaal plat voor de kust van Mauritanië. Zeevogels en walvissen zullen de dag bepalen en we hopen op een interessante selectie zeevogels terwijl we naar het oosten varen.
Aan boord zullen dagelijks ook lezingen verzorgd worden door het expeditieteam van Oceanwide Expeditions.
4 en 5 7 en 8 mei 2026
We bereiken ’s ochtends het Continentaal Plat nabij Nouadihbou en zullen 2 dagen naar het noorden varen langs de rand van dit Continentaal Plat (de zogenaamde ‘upwellings’) voor de kust van Mauritanië en de Westelijke Sahara. Hier kunnen we het onverwachte verwachten, want deze rijke wateren worden zelden bezocht door natuurliefhebbers. We hopen dat we langs onze route van dichtbij kunnen genieten van veelvoorkomende soorten, en we hopen op een paar verrassingen! Alle vier de soorten jagers uit het noorden – Grote, Kleine, Middelste en Kleinste jager – moeten algemeen voorkomen. We maken daarbij kans op Rosse Franjepoten en trek van Vorkstaartmeeuwen die nu allemaal in zomerkleed zijn. Achter het schip speuren we naar Europese Stormvogeltjes, Noordse en Zwarte Sterns. Deze noordelijke broeders worden vanuit het zuiden vergezeld door Wilson’s Stormvogeltjes, plus Grauwe Pijlstormvogels en misschien zelfs een Zuidpooljager; een soort die soms naar het noorden trekt in deze wateren tijdens onze lente- en zomermaanden. Een van de zeldzamere zeevogels die broeden op de Macaronesische eilanden is mogelijk, samen met een opwindend scala aan walvissen met mogelijk Gewone Vinvis, Potvis, Tuimelaar, Gewone Dolfijn en misschien zelfs zeldzamere soorten zoals spitssnuitdolfijnen en dwergpotvissen kunnen omvatten. Andere pelagische dieren om naar uit te kijken zijn maanvissen en zelfs af en toe een zeeschildpad.
6 9 mei 2026
We zullen de diepe wateren rond La Gomera op de Canarische Eilanden verkennen, een bekende hotspot voor walvissen en dolfijnen. Tijdens eerdere edities werden hier Potvissen en Grienden gezien, plus een aantal dolfijnsoorten, waaronder éénmaal zelfs Snaveldolfijnen. We zullen nu binnen bereik zijn voor Kleine pijlstormvogel, plus we kunnen vandaag ook meer Grauwe Pijlstormvogels, Bulwers Stormvogels en Bont Stormvogeltjes verwachten.
7 10 mei 2026
In de middag bereiken we de afgelegen Selvagen eilanden, waar we eerst Selvagen Pequina zien en waar we in de avond rond Selvagen Grande zullen varen. Deze geïsoleerde eilanden, die 80 mijl ten noorden van de Canarische Eilanden liggen, zijn misschien wel de ultieme bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in West-Palearctische ’tubenoses’. Enorme aantallen stormvogels en pijlstormvogels broeden hier, waaronder ongeveer 15.000 Kuhls Pijlstormvogels, 5.000 Bulwers Stormvogels, 2.000 Kleine Pijlstormvogels, 60.000 Bont Stormvogeltjes en 1.500 paar Madeira Stormvogeltjes. Aangezien veel van deze soorten ’s avonds voor de kust verzamelen voordat ze na het donker terugkeren naar hun nestplaatsen, zou onze avondcruise hier een van de ornithologische hoogtepunten van deze reis moeten zijn. Als de omstandigheden het toelaten, zullen we de zodiacs lanceren voor een avondzodiaccruise om van dichtbij van de zeevogels en walvissen te genieten.
8 11 mei 2026
In de tweede helft van de dag zullen we langs de Desertas-eilanden varen. De Desertas behoren tot de Madeira-archipel. In 1990 werden ze een natuurreservaat, bestaande uit de eilanden zelf en de omliggende zee tot een diepte van 100 meter. Het reservaat is verdeeld in twee beschermde zones waarvan de zuidelijke helft van Deserta Grande en Bugio strikt verboden zijn voor bezoekers, zelfs per boot. Op Deserta Grande is een permanent onderzoeksstation met drie boswachters, die tegenwoordig de enige menselijke bewoners van de eilanden zijn. De Desertas zijn aangewezen als speciale beschermingszone vanwege hun belangrijke populaties zeevogels. Grote pijlstormvogels, Bulwers stormvogels en Madeira stormvogels broeden hier allemaal, samen met Desertas stormvogels. We hebben de kans om een interessante selectie walvissen te tegen te komen, waaronder Gewone Dolfijnen, Tuimelaars, Grienden en misschien een Gewone Vinvis of vroege Bryde’s Walvis. Potvissen worden het meest waargenomen in deze wateren en brengen het grootste deel van het jaar door met het voeden van inktvis uit de diepe waterkloven rondom de eilanden. Een populatie van minder dan 100 Middellandse Zee-monniksrobben leeft ook rond de Desertas Eilanden.
9 12 mei 2026
’s Ochtends bevinden we ons ongeveer 20 zeemijl ten noorden van Madeira in een gebied waar de Freira (endemisch voor Madeira) regelmatig foerageert. Rond het middaguur komen we aan in Funchal, de hoofdstad van Madeira, waar je van boord gaat van de MV Plancius. Er is een mogelijkheid om een posttour-programma te volgen om de specialiteiten van Madeira te zien en te proberen ’s nachts de Freira kolonie te bezoeken. Dit is echt een magische ervaring! Vanuit Funchal kunt u vluchten nemen naar uw thuisbestemming (niet inbegrepen in de prijs).
Let op: het bovenstaande programma is onder voorbehoud van weersomstandigheden, recent gemelde vogelsoorten of organisatorische redenen. Onderweg wordt u hiervan op de hoogte gehouden door het expeditieteam van Oceanwide en de reisleider van Delta Safari.
Deze reis wordt aangeboden in samenwerking met Birdingbreaks. We reizen met expeditieschip de Plancius en de praktische organisatie is daarom in handen van Oceanwide Expeditions. De begeleiding aan boord zal worden gedaan door een mix van het vooral Engelstalige team van Oceanwide, gidsen van Birdingbreaks (o.a. Killian Mullarney) en een gids van Delta Safari.
De m/v Plancius werd in 1976 gebouwd als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Marine en kreeg de koninklijke titel “Hr. Ms. Tydeman”. Het schip voer voor de Nederlandse marine tot juni 2004 en werd uiteindelijk gekocht door Oceanwide Expeditions. Het schip werd in 2009 compleet herbouwd als een expeditie passagiersschip. Het voldoet aan de meest recente SOLAS-voorschriften (Safety of Life at Sea). De m/v “Plancius” staat geregistreerd in het Lloyds Register en vaart onder Nederlandse vlag.
De m/v “Plancius” is uitermate comfortabel en gezellig ingericht, maar het is geen cruiseschip. De reizen die het schip maakt zijn en blijven in de eerste plaats gericht op een actief en educatief expeditie-reisprogramma, waarbij zoveel mogelijk tijd aan dek wordt doorgebracht. De Plancius is hier zeer geschikt voor: het schip heeft ruime, open dekken op meerdere niveaus, met wandelruimte rondom het dek 4, en heeft ook banken aan dek waardoor u ook buiten van het landschap en de natuur kunt genieten. Het schip is uitgerust met een diesel-elektrisch aandrijfsysteem dat het lawaai en de trillingen van de motor aanzienlijk vermindert. De 3 dieselmotoren genereren 1230 pk elk, zodat het schip een snelheid van 10 – 12 knopen kan halen. Het schip is versterkt tegen ijs en werd speciaal gebouwd voor oceanografische reizen. De m/v “Plancius” wordt bemand door 20 bemanningsleden, 20 hotelmedewerkers, 8 expeditiestaf (1 expeditieleider en 7 gidsen/sprekers), en 1 dokter. De Plancius is uitgerust met 10 Mark V zodiacs inclusief 40 pk 4-takt buitenboordmotoren en 2 gangways aan stuurboordzijde voor snelle zodiac-operaties.
Houd er rekening mee dat een klein aantal hutten een gedeeltelijk belemmerd zicht hebben vanwege de ontwerpvereisten van het schip. Zo kan het zicht vanuit sommige ramen deels worden belemmerd door de loopplank. Het beste zicht is altijd op het buitendek of de brug.Het comfortniveau aan boord van de ”Plancius” willen we classificeren als “comfortable hotel standard”. De Plancius biedt plaats aan 108 passagiers in 50 passagiers hutten, met alle privé toiletten en douches: 4 vierpersoons hutten met patrijspoort, 2 driepersoons hutten met patrijspoort, 9 tweepersoons hutten met patrijspoort, 25 tweepersoons hutten met venster en 2 deluxe tweepersoons hutten (ong. 12,5 vierkante meter) en 10 tweepersoons superieure hutten (ong. 21 vierkante meter). Alle hutten beschikken over lage bedden (één queen-size bed in de superieure hutten en twee eenpersoonsbedden in de tweepersoons hutten), behalve in de 4 vierpersoons hutten (voor 4 personen in 2x hoge en lage bedden). Het schip heeft een restaurant op dek 3 en op deck 5 een ruime Observation Lounge met bar en bibliotheek. De grote vensters in de Observation Lounge bieden een fantastisch panoramisch uitzicht.
Voor deze negendaagse cruise zijn verschillende hut typen te boeken.
Deelname in een;
– gedeelde vierpersoonshut; € 2450,- per persoon. (Vol, wachtlijst beschikbaar)
– gedeelde tweepersoonshut met patrijspoort; € 3050,- per persoon. (Vol).
– gedeelde tweepersoonshut met raam; € 3350,- per persoon.
– gedeelde tweepersoonshut ‘De Luxe’; € 3800,- per persoon. (Vol)
– gedeelde tweepersoonshut ‘Superior’; € 4350,- per persoon.
Meer informatie informatie over de verschillende hut typen kan je hier vinden.
Het dekplan van de Plancius is hier te bekijken.
Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.
Het is mogelijk om alles zelf te regelen, maar Delta Safari kan in samenwerking met de partners die deze reis organiseren, ook een voor en/of naprogramma aanbieden. Het exacte programma en de prijzen daarvan zijn nog niet bekend, maar als je interesse hebt kan je dit doorgeven tijdens je boeking.
Kaapverdië heeft een aantal endemische (onder-)soorten en door zijn ligging bij Afrika, zijn er ook een aantal typisch Afrikaanse soorten te vinden. Vlak bij Praia is een kolonie roodsnavelkeerkringvogels te vinden.
Ook Madeira heeft enkele endemische ondersoorten en het naprogramma biedt de mogelijkheid om ’s nachts de kolonie Freia’s te bezoeken.
Ook de internationale vlucht kunnen we voor je regelen. Normaal gesproken komen tickets pas tien maanden voor vertrek beschikbaar, dus op het moment van schrijven, kunnen we nog niks over prijzen melden. Voor het boeken van de vlucht vragen we een boekingsbijdrage van € 25,-
Een gemiddelde conditie is vereist in verband met het in- en uitstappen van de zodiacs en mogelijke wandelingen aan land (beperkt bij deze trip). Houdt er ook rekening mee dat we tijdens deze reis op grote afstand van de vaste wal zullen varen en medische hulp van ver moet komen. Er is wel een arts aan boord van het schip. Oceanwide vraagt om vooraf een gezondheidsverklaring in te vullen en houdt zich het recht voor om deelnemers te weigeren als zij de medische situatie te risicovol vinden.
En reisverzekering is verplicht, een annuleringsverzekering wordt sterk aangeraden. In de reisverzekering moeten ook medische evacuatiekosten meeverzekerd zijn. De meeste uitgebreide reisverzekeringen met werelddekking hebben dit, maar vraag dit na bij uw verzekering.
Er gelden uitgebreidere annuleringskosten dan bij normale reizen van Delta Safari.
Bij annulering van de trip tot 90 dagen voor vertrek geldt een annuleringsvergoeding van 25% van de reissom.
Bij annulering tussen 89 en 60 dagen voor vertrek geldt een annuleringsvergoeding van 50% van de reissom.
Bij annulering binnen 60 dagen voor vertrek is de gehele reissom verschuldigd.
Bij sterk stijgende olieprijzen houdt Oceanwide Expeditions zich het recht voor om een brandstoftoeslag te rekenen. Delta Safari zal deze doorrekenen aan de deelnemers